Onderhoudskosten versus reparatiekosten
Vastgoed onderhouden kost nu eenmaal geld. Dat is een gegeven. Maar kiest u dan voor doorlopend onderhoud via een onderhoudscontract, of voor renovatie en reparatie wanneer nodig?
De een claimt dat een onderhoudscontract zonde van het geld is, de ander dat onverwachte reparaties vaak veel duurder uitvallen dan periodiek onderhoud. Dus wat is wijsheid? Het antwoord op deze vraag illustreren we aan de hand van twee projecten.
VvE De Bogen, Nijkerk
VvE De Bogen uit Nijkerk zag de kosten van onderhoudsschilderwerk als gevolg van ad hoc uitbesteden uit de hand lopen. Daarom hebben zij gekozen voor een slim uitgewerkt meerjarenonderhoudscontract. In dit contract wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zoals:
- Ligging
- Hoogte
- Bereikbaarheid
- In- en uitpandig gelegen werk
- Sterke en zwakke kleuren
- Ondeugdelijke detailleringen
- etc.
Het resultaat van deze slimme uitwerking is dat deze VvE de onderhoudskosten flink zag dalen. Momenteel zijn zij 20% minder kwijt vergeleken met de ad hoc werkzaamheden van voorheen.
VvE Landgoed van Schothorst
VvE Landgoed van Schothorst beschikt over monumentale stalen gevelpuien. Om te zorgen dat dit prachtige monument er altijd representatief bijstaat, hebben ze daarom gekozen voor een uitgekiend meerjarenonderhoudscontract met een sterke focus op het onderhoud van deze puien. Voorkomen van corrosie is namelijk altijd voordeliger dan reparatie. Door het werk via een contract over meerdere jaren te spreiden, zijn de kosten ook nog eens beheersbaar. Het gecalculeerde voordeel voor deze VvE is dan ook 15%.
Conclusie
Op basis van deze twee voorbeelden, alsmede vele calculaties die wij door de jaren heen hebben gedaan, blijkt dat onderhoudskosten op basis van een doordacht opgesteld MJOP over het algemeen dalen met 15 – 25% (afhankelijk van het object).
Ad hoc onderhoud gaat namelijk vaak op basis van signalering. Eigenlijk is het dan al te laat. De werkzaamheden die het onderhoudsbedrijf selecteert en in een contract vastlegt, gaan daarentegen op basis van beschikbaarheid en prijs. Zo we zien keer op keer dat onderhouden voordeliger is dan repareren.
Onze ervaringscijfers laten ook zien dat verwacht onderhoud beter gespreid kan worden. Op die manier wordt het onderhoud niet te laat uitgevoerd, waardoor de kosten onbeheersbaar worden, maar ook niet te vroeg, zodat uit iedere onderhoudsbeurt het maximale resultaat wordt gehaald voor elk materiaal.
Kosten vs. kwaliteit
Nog iets om te onthouden, is dat het natuurlijk niet alleen om de kosten gaat. Een samenwerking aangaan met een vaste onderhoudspartner staat garant voor onderhoud op maat en maakt aanpassingen gedurende de looptijd van het contract mogelijk. Het partnerschap legt bovendien een grote verantwoordelijkheid bij de onderhoudsspecialisten, waardoor zij uitgedaagd worden een maximale prestatie te leveren.
Met een contract krijgt u dus méér voordeel dan de kosten alleen, wat u zou missen als u voor ad hoc reparaties zou gaan. Zoals consistente kwaliteit, het gemak wat betreft planning en de duurzame relatie.
4 voordelen van een onderhoudscontract
Zelfs wanneer een onderhoudscontract op basis van kosten toch niet de meest voordelige optie is, is het wel zo dat u er veel meer service voor terugkrijgt. En dat merkt u toch ook weer in de kosten: een goede onderhoudsspecialist houdt rekening met uw budget en adviseert eerlijk, weet waar de prioriteiten liggen, en signaleert problemen voordat ze verergeren of zelfs maar voorkomen. Dit moet ook meegenomen worden in de overweging.
Vindt u het lastig om een keuze te maken of wilt u een concrete offerte ter vergelijking? Bel gerust eens om te sparren. Wij gaan graag op zoek naar een oplossing die het beste bij u past. Daarbij zijn we altijd helder over de mogelijkheden en transparant over de kosten. Vraag vrijblijvend een offerte aan en laat ons met u meedenken. Samen gaan we voor goud.